Het Spitzenfonds

Donation

Het Spitzenfonds

Het Nationale Ballet is het enige dansgezelschap in Nederland dat spitzen gebruikt. Spitzen zijn dansschoenen met versterkte teenpunten die het mogelijk maken dat danseressen op hun tenen kunnen dansen. De spitz is in de negentiende eeuw tot ontwikkeling gekomen en belichaamt het hoogtepunt van de Romantiek in het ballet. Spitzen maakten danseressen geloofwaardig als Sylphides en Ondines, bovennatuurlijke zwevende wezens die tijdens de Romantiek razendpopulair waren.

La Sylphide uit 1832 was het ballet waarin voor het eerst de hoofdrol in zijn geheel op spitzen werd gedanst.
Spitzen worden nog steeds met de hand gemaakt. Ze zijn op maat gemaakt volgens de specificaties en wensen van de individuele danseres. Freed of London en Gaynor Minden zijn de voornaamste leveranciers van spitzen van Het Nationale Ballet. Het Nationale Ballet betrekt ook spitzen bij de firma’s Bloch en Merlet.

Per jaar gebruikt Het Nationale Ballet 2.200 paar spitzen. Een danseres in het corps de ballet gebruikt gemiddeld 6 à 8 paar per maand. Voor een soliste ligt dit aantal aanzienlijk hoger. Het Nationale Ballet geeft jaarlijks €135.000 aan spitzen uit.

HET SPITZENFONDS

In navolging van balletgezelschappen als het New York City Ballet en The Royal Ballet hebben de Vrienden van Het Nationale Ballet een Spitzenfonds ingesteld. U kunt het Spitzenfonds steunen door een bijdrage te storten op rekeningnummer NL09ABNA0496619640 t.n.v. Stichting Het Nationale Ballet Fonds o.v.v. Spitzenfonds.

VERKOOP VAN SPITZEN

Tijdens voorstellingen van Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet kunnen bezoekers van de voorstelling aan de Vriendenbalie (foyer zaalniveau) gesigneerde spitzen kopen. Spitzen van eerste solisten kosten €50 per paar, spitzen van tweede solisten €25 en alle overige spitzen €15. De opbrengst komt ten goede aan het Spitzenfonds en wordt aangewend om nieuwe spitzen voor onze ballerina’s aan te schaffen.

Ondernemend en van topniveau

Waarom verdient Het Nationale Ballet uw steun? Het Nationale Ballet behoort tot de beste balletgezelschappen ter wereld, iets waar Nederland met recht trots op kan zijn. Het is het grootste dansgezelschap van ons land en het enige dat naast modern ballet ook klassieke sprookjesballetten als Het Zwanenmeer op het repertoire heeft staan.

Het gezelschap weet mede door zijn veelzijdige repertoire en bijzondere projecten dansers van topniveau uit de hele wereld aan zich te binden. En die topdansers komen óók uit alle windstreken omdat Het Nationale Ballet naar internationale maatstaven veel investeert in de gezondheid, het welzijn en de artistieke ontwikkeling van zijn dansers. Om aan de top te blijven en producties te maken die raken en inspireren hebben we uw steun nodig.

Fonds op naam

Wil u een substantieel bedrag schenken aan Het Nationale Ballet, bijvoorbeeld om bij te dragen aan het onderhoud van kostbare kostuums of het opleiden van jong talent? Dan is een fonds op naam een interessante mogelijkheid. Een fonds als cadeau voor of ter nagedachtenis aan een dierbare behoort ook tot de mogelijkheden.

Meer over fonds op naam

Nalaten

Voor veel mensen is het een mooie gedachte dat ballet ook in de toekomst publiek zal blijven raken en ontroeren. Wilt u de kunstvorm steunen waaraan u zoveel plezier beleeft? Dat kunt u doen door Het Nationale Ballet in uw testament op te nemen, al of niet met een specifieke bestemming. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Meer over nalaten

Contact

Het Nationale Ballet

Nadja van Deursen
Manager particuliere fondsenwerving

T 020 551 8218
E n.vdeursen@operaballet.nl

Doneer direct

Het spitzenfonds

Onze betaalgegevens

Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds
rekeningnummer NL09 ABNA 0496 6196 40

Nationale Opera & Ballet Fonds