Vriendenreis 2019 Zuid-Afrika

Zuid-Afrika danst!

Reis voor de Vrienden van Het Nationale Ballet: 24 februari - 4 maart 2019

Zuid-Afrika roept beelden op van safari, Krugerpark, Boerenoorlog en Mandela. Maar ook van zeer energieke Zoeloes die dansend tegen de Apartheid protesteren. Als dans ergens een machtig cultuuronderdeel is, dan is het in dit land. In traditioneel krijgerskostuum of op rubberen mijnwerkerslaarzen is dans een unaniem expressiemiddel voor rituelen, feesten, herdenkingen en politiek. Naast het traditionele exotisme bruist in Zuid-Afrika een verrassend grote dansscene. Gerenommeerde balletacademies, beroemde balletgezelschappen als het Joburg Ballet, South-African Ballet Theater en Cape Town City Ballet, maar ook contemporaine dans van wereldklasse, zoals het Vuyani Dance Theatre en Jazzart Dance. Tot aan de townships, de gekleurde wijken van Zuid-Afrika, is ballet ingetrokken met bij voorbeeld de balletopleiding Dance for All. 

De rijke en diverse balletcultuur van Zuid-Afrika, naast de fascinerende geschiedenis, Nederlands erfgoed en boeiende musea, met een vleugje natuur en wijncultuur – dat wordt de volgende reis voor de Vrienden van Het Nationale Ballet: naar Johannesburg, Pretoria en Kaapstad.

Dagprogramma

Dag 1: Amsterdam – Johannesburg
Vanaf Schiphol vliegt u per KLM met een directe vlucht in ca. 11 uur naar Johannesburg. Na aankomst, in de avond, lichte versnaperingen in het hotel. Overnachting in het historische 4-sterren Protea Hotel Balalaika. Gelegen in het hart van de wijk Sandton op loopafstand van Nelson Mandela Square ligt dit sfeervolle hotel, al ruim 60 jaar een lokale ontmoetingsplaats. Het charmante, laag gebouwde complex stond hier al voordat het omliggende gebied ontwikkeld werd. Voorheen was het hotel een theehuis, populair bij reizigers van en naar Pretoria.

Dag 2: Johannesburg: Apartheidsmuseum & Soweto
In de ochtend een bezoek aan het Joburg Ballet, het grootste en meest prestigieuze gezelschap van Zuid-Afrika, en eerste kennismaking met Johannesburg: Constitution Hill, gebouwd als verdedigingsfort tegen de Engelsen, en het aangrijpende Apartheids-museum. Lunch in typisch Soweto Shebeen-stijl restaurant. In de middag bezoek aan het township Soweto, de oudste en grootste zwarte wijk van Johannesburg, met de huizen van Nelson en Winnie Mandela en bisschop Tutu. Daarna een kort bezoek aan Wits Art Museum met collectie van moderne en historische Afrikaanse kunst, deel van de Witwatersrand-universiteit, in de opkomende, hippe wijk Braamfontein.
‘s Avonds voorstelling van het contemporaine dansgezelschap Vuyani Dance Theater of Johannesburg Youth Ballet, het inmiddels 40 jaar bestaande en het meest innovatieve gezelschap (o.v. repertoire).

Dag 3: Johannesburg & Pretoria   
Bezoek aan Royal Ballet Academy – een van de belangrijkste balletopleidingen van het land. Daarna uitstapje naar hoofdstad Pretoria. De stad van de jacaranda’s met vele historische gebouwen staat in groot contrast tot de moderne en hippe sfeer van Johannesburg. De stadsoriëntatie gaat o.a. langs het standbeeld van Paul Kruger, de Trade Hall – een van de oudste gebouwen, de Ou Raadsaal - het parlement van de Boerenrepubliek, en het Voortrekkers Monument, gewijd aan de Grote Trek vanaf 1835. Het African Window Museum (centrum van Afrikaanse cultuurgeschiedenis) is bekend om interactieve tentoonstellingen met zang, dans, toneel en visuele effecten. 
Bezoek aan het South African Ballet Theater (o.v. van het repertoire). 
Terug naar Johannesburg voor overnachting. 

Dag 4: Johannesburg – Kaapstad 
Na een vrije ochtend vertrek per binnenlandse vlucht naar Kaapstad, ook wel de Moederstad genoemd. Kaapstad is de 17e eeuw ontstaan toen de V.O.C. op deze plek een handelspost vestigde. Na aankomst om 14.50 uur transfer naar het hotel en daarna een bezoek aan Jazzart Dance Theater, hét Zuid-Afrikaanse contemporaine dansgezelschap, bekend om de geraffineerde combinatie van Europese moderne danstechnieken en Afrikaanse traditionele dans en tevens het sociale engagement. Aansluitend een wandeling langs het Waterfront.
Overnachting in het Victoria & Alfred Hotel, aan een van de oorspronkelijke kades van de haven van Kaapstad. Het gebouw werd in 1904 ingericht als warenhuis, maar in 1990 omgebouwd tot een hotel.

Dag 5: Kaapstad
In de ochtend een bezoek aan Cape Performing Arts Academy en Cape Dance Company, het grootste neoklassieke gezelschap van het land. Verkenning van de stad gaat o.a. langs het voormalige stadhuis, waar Mandela in 1990 op het bordes zijn eerste publieke toespraak hield; langs Kaapstads oudste gebouw, Kasteel de Goede Hoop, gebouwd 1664-79 voor de VOC, en de Groote Kerk, de oudste Nederlands gereformeerde kerk in Zuid-Afrika. Later in de middag een bezoek aan de South African National Gallery, een indrukwekkend verzameling die inzicht geeft in de (Zuid)-Afrikaanse schilderkunst. 

Dag 6: Kaapstad: Kaapse Schiereiland
De hele dag in de natuur, dichtbij de stad: via de sprankelende stranden van Camps Bay, Clifton en Llandudno en de adembenemende kustroute Chapmans Peak Drive. Lunch in het Kaap de Goede Hoop Nature Reserve, dat bergzebra’s, elanden, bavianen en struisvogels herbergt, en vervolgens wandeling naar het uitzichtpunt waar Indische en Atlantische Oceaan samenkomen. Op de terugweg naar Kaapstad stop bij Boulders Beach in Simon’s Town voor de pinguïnkolonie. Via galeries in Kalk Bay en Muizenberg terug naar de stad. 
 
Dag 7: Kaapstad: de wijnlanden van Zuid-Afrika
In de ochtend Zama Dance school of UCT school of Dance, het oudste opleidingsinstituut van het land. In de middag Nederlands erfgoed en wijnhuizen in Stellenbosch en Vergelegen. Stellenbosch kan worden gezien als één groot openlucht-museum, zo mooi is het. De geschiedenis is dan ook rijk. Rond het dorp zijn de mooiste, en ook zeker de oudste, wijngaarden van heel Zuid-Afrika te vinden. In het Vergelegen Wine Estate uit 1700 is het interieur van het herenhuis nog steeds authentiek en reflecteert 300 jaar bestaan, de bibliotheek met een verzameling van unieke boeken, het slavenverblijf en molen zijn andere historische plaatsen. Het bezoek wordt afgesloten met een wijnproeverij en de prachtige tuinen. Terugreis naar Kaapstad. Afscheidsdiner ingeleid door een interactieve Djembé drumsessie. 

Dag 8: Kaapstad: District Six & Bo-Kaap
In de ochtend een bezoek aan Cape Town City Ballet. Vervolgens vertrek naar Bo-Kaap, waar de 'Cape Malay'-gemeenschap woonde, het enige gebied waar de mensen gedwongen werden meegenomen. Tijdens de wandeling een bezoek aan de fameuze kruidenwinkel 'Atlas spices' en twee lokale gemeenschapsprojecten. Eventueel bezoek aan Dance for All Youth Company. 
’s Avonds transfer naar de luchthaven en vertrek om 00.30 uur naar Nederland per directe terugvlucht KLM naar Amsterdam.
 
Dag 9: Amsterdam
Aankomst in Amsterdam om 11.00 uur

De onderdelen en volgorde van het dagprogramma zijn onder voorbehoud van wijzigingen in de programmering van de dansgezelschappen.

Overige informatie

De reissom bedraagt €3.895 per persoon.
 
In de reissom is inbegrepen:

 • Rechtstreekse vlucht per KLM Amsterdam – Johannesburg; Kaapstad – Amsterdam                              
 • Luchthavenbelastingen ca. €340 per persoon (o.v. tussentijdse wijzigingen door KLM)   
 • Binnenlandse vlucht Johannesburg-Kaapstad                           
 • 3 overnachtingen in het historische hotel ****Balalaika in Johannesburg in een tweepersoonskamer en 4 overnachtingen in het sfeervolle **** hotel Victoria & Albert in Kaapstad in een tweepersoonskamer
 • Verzorging op basis van logies/ontbijt
 • Vijf lunches
 • Twee diners
 • Vervoer en entrees volgens het dagprogramma
 • Lokale gidsen
 • Begeleiding vanuit Voyage & Culture door Natalia Didier-Konstantinova
 • Begeleiding vanuit Het Nationale Ballet door Nadja van Deursen
 • Reader
 • Informatiebijeenkomst

In de reissom is niet inbegrepen:

 • Toeslag eenpersoonskamer €735 per persoon
 • Niet genoemde maaltijden
 • Toeslag danspakket €495 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per reservering
 • Administratiekosten €25 per reservering
 • Reis- en/of annuleringsverzekeringen
 • Fooien

Reisdatum: 24 februari t/m 4 maart 2019
Wij verzoeken u drie dagen voor en na de reisdatum in uw agenda te reserveren, i.v.m. eventuele aanpassing door balletprogrammering in Zuid-Afrika.

Het is mogelijk deze 9-daagse reis uit te breiden met een pre- of post tour safari (twee- of driedagen pakket) of post tour ‘Garden route’ op individuele basis aan te vragen.
Meer informatie bij Voyage & Culture via: info@voyageculture.nl of 020 – 623 83 68.

 

Download het Reisprogramma (pdf)

Download het Boekingsformulier (pdf)